Peter Frederich Gæbe (Kaldet Fritz)
* født d. 17/4 1880 i Köthen, (Anhalt) Sachen Anhalt, Anhalt Bitterfeld distriktet, Tyskland.
† død d. 20/11 1947 på Rigshospitalet i København (67 år)
søn  af Peter Gäbe * født d. 26/3 1856 og Friederikke, Pauline f Naundorf * 8/6 1858.
∞ gift d. 20/10 1906 i Luthers Pilgrimhus, New York til
Andrea Knuddine f. Andersen
* født d. 15/5 1873 i Vejle, Sct. Nicolaj sogn, Nørvang, Vejle
† død d. 13/3 1938 i Vejle

Børn:
Peter Frederik Gæbe
* født d. 5/5 1909, 
† død d. 22/9 1954 på Vejle Fjord (indgår i vores slægt) Tvilling med:
Frida Knuddine Marie Katrine Gæbe
* født d. 5/5 1909, 
† død d. 9/11 1998, i Horsens
(Frida blev gift med Niels Peter Thøgesen d. 8/4 1936 og de bosatte sig i en Villa i Horsens ned til Fjorden. de fik børnene:
Leif Gæbe Thøgesen * født i 1938, Brit Gunild Thøgesen * født i 1942, Randi Maja Thøgesen * født i 1943 og Svend Ingvar Thøgesen * født i 1950.
Knud Gæbe
* født d. 12/12 1912, 
† død d. 31/12 1925. på Vejle sygehus. 
(D. 11/8 1925 blev Knud pludselig syg af Meningitis. Han døde d. 31/12 1925 begravet 7/1 1926 på Østre kirkegård ,Vejle)

Fritz (Peter Frederich) var på valsen som Tømmersvend, her mødte han Andrea Andersen i Christiansfeldt på Gothesager Hernhutterne begravelsesplads i de lyse sommeraften timer. Andrea var fra Vejle og hun var på sommerferie hos sin Mormor. Det var i sommeren 1898, de mødtes og efter sommerferie fulgte Fritz med til Danmark (Sønderjylland var jo under Tyskland dengang) I Vejle ernærede han sig som Møllebygger. Fritz og Andrea var langt forud i deres tid, Fritz var absolut imod den Prøjsiske militarisme der dengang herskede i Tyskland allerede som barn var Fritz imod al ufred. De ville gerne giftes og have deres eget hjem, men da Fritz ikke havde sine papirer nægtede de kirkelige myndigheder i Vejle at vie dem. Der var kun en måde at få papirene på men så måtte Fritz til Tyskland, men det villa han ikke for så skulle han i Tysk Militærtjeneste. I stedet for sendte han sin Fødselsattest til de Danske Myndigheder og søgte om Dansk Indfødsret, da det også trak i langdrag og de ikke hørte noget tabte de tålmodigheden og besluttede at udvandre til Amerika i håb om at kunne blive viet der. De rejste til Amerika d. 6/10 1906 tog over Esbjerg-Harwich, videre til Liverpool for derfra at tage Emigrantbåden til New York som de ankom til d. 19/10 1906 Den Danske Præst hentede straks Andrea og Fritz blev som alle andre Emigranter der ikke havde tilholdsforhold iorden integreret på Ellis Irland.
Næste dag d. 20/10 lykkes det den Danske Præst at få ham udleveret og så viede han dem straks i den lille Danske kirke, Luthers Pilgrimhus i New York
Det blev til 2 år i USA, med bopæl i Windsor Terasse, Broklyn der blev samlingsted for mange udvandrede Dansker.
Andrea var syg af hjemve efter Danmark  i sin tid i Brooklyn og dog fik hun en baggrund og et livssyn som kom til at præge deres egne børn
(de havde ikke selv børn da de boede i USA)
Modstanden mod Racediskrimintion og et vist frisind, for at lære New York at kende tog hun alle Sporvognslinier fra Endestation til Endestation så hun kom hele Byen rundt, alle Kvartere såvel alle de Hvide klassers fra de rigeste til de fattigste: New Englænder hvis deres forfædre var kommet over med "Mayflower", The Upperteen, det siger alt om Stand til de fattigste Hvide dengang. Negrene, Folk ville helst ikke køre i Spovogn med dem i hvert fald ikke sidde tæt på dem.
En dag da Andrea sammen med en anden Dansker skulle med en Sporvogn satte de sig trods den andens protest bag ved et par Negre, den anden blev ved med at mukke sig, tilsidst fik hun "en over næbbet" af Andrea og hun sagde: " Negre er også Mennesker" Da vendte den ene Negre sig om og sagde på fejlfrit Dansk: "Tak Frue", det viste sig at han var fra de Danske Vestindiske Øer og havde fået sin videregående Uddannelse i Danmark.
Indianerne var Andrea også på god fod med hun fik en Indianerdukke og en lille Skindtaske som hun fik af en Indianer på Coney Ireland, New Yorks store Forlystelses Park hvor Fritz arbejdede med opbygningen af de store forlystelser som Pariserhjul, Rutchebaner og meget mere. Andrea tog ofte derud og sad og broderede. Parken  Coney Island ligger ud til Atlanterhavet. i Brooklyn, New York, USA.  Selvom at Andrea broderede babyudstyr i Amerika havde de ingen børn der men Fritz "lånte" en lille Pige, for søndag formiddag sammen med de unge Fædre at kunne mødes  og køre tur med Barnevognene i Central Park. Længe efter at Fritz og Andrea kom til Danmark igen fik de besøg af den lille piges forældre, den lille pige var død og de forærede Fritz og Andrea pigens dåbskjole
(Notat: Dåbskjolen blev brugt i flere generationer og skulle efter sigende stadig være i familiens eje, vores egne drenge Daniel Gæbe Svendsen og Benjamin Gæbe Svendsen er også dødt i dåbskjolen og deres navne er broderet derpå af Frida)

I efteråret 1908 kom de atter til Danmark de ville gerne havde at deres børn skulle være Danske og desuden havde Andrea lovet sin Far ikke at blive i Amerika for altid.
De bosatte sig i Vejle her startede han Vejle Træremskivefabrik, Han fik god støtte af Oskar Brinker der var direktør på Vejle Bolte og Møtrikfabrik, de var naboer. De startede i Andreas far´s hus hvor der før havde været Eksportslagteri og Pølsemageri, det lå på hjørnet af Fleborg og Enghavevej, bag Amtsgården.
D. 5/5 1909 blev Peter og Frida født, da boede de i Staldgårdsgade 2, hjørnet af Tønnesgade i Vejle og hvor de boede i de første 9 år. Arbejderne på Boltefabrikken havde væddet om at det blev en pige eller dreng og de som tabte skulle give en kasse øl da så Frits kom om morgnen og fortalte at han havde fået en søn var det først hold høj i hatten men da han fortalte at han også havde fået en datter måtte næste hold også punge ud.
Frida var født meget lille og fik af lægerne ikke mange changer for at overleve, men Andrea havde set hvordan man i USA lavede Kuvøser, så hun bad om at få det hun skulle bruge og lavde selv en Kuvøse til Frida og hun overlevede.
De købte også et stykke jord ude i engene som man kaldte det dengang. Der byggede han en vindmølle til at trække Bloksaven med, senere købte han en gammel bindingdværkpakhus i Havnegade der skulle rives ned, det genopbyggede han det selv i sin sparsomme fritid med støtte af et par af familien på Andreas side som var Murer de kaldte det NORDAAS,huset var færdig i sommeren 1920. Nordaas kom vejen senere til at hedde og det gør det endnu. Der flyttede de ud og startede under eget tag i 1920, Fritz fik først dansk Indfødsret d. 13/4 1923 da der var gået kludere i papirene.
D.11/8 1925 blev Knud pludselig voldsomt syg og det viste sig at være Menigitis, hele huset blev defeniseret efter at Knud var blevet indlagt. Andrea holdt på at hun selv ville passe ham så hun blev så isoleret sammen med ham. Nytårsaften døde han.

Tiden gik sin gang men i julen 1937 fik Andrea en voldsom maveblødning og var omgående blevet indlagt på Sct. Marie Hospital, hun tilbragte jul og nytåret på Hospitalet men da hendes tilfælde var håbløs fik hun lov til at komme hjem. Frida kom til Vejle hos sin mor og svigerdatteren Valborg skiftedes til at våge over hende, Fritz ville dog være hos sin kone i nattetimerne. D. 13/3 sov Andrea ganske stille ind med Valborgs hånd i sin.
Fritz drev Vejle Træremskivefabrik indtil sin død i 1947, han var kommet på Rigshospitalet i København hvor han fik en Lungeoperation, selve operationen var gået godt men d. 20/11 1947 dør han pludselig af en Hjertelammelse.
Sønnen Peter Gæbe kørte det videre indtil hans død i 1954. Da blev det solgt til Arne Jørgensen. Under en brand d. 15/2 1956, brændte hele værkstedet ned, men beboelsen blev redder og senere købt af Vejle Bolte og Møtrikfabrik til Portnerbolig men senere revet ned.

 

Notat:

Fra Bogen Vejle den Charmerende by af Rich Madsen
Det var også FR Gæbes syn på sagen da han engang for mange år siden stod og manglede en Træremskive til en maskine han selv havde fremstillet, som den praktiske mand han var lavede han simplehen selv en Træremskive den virkede som den skulle og da det rygtedes kom folk snart til ham for at få lavet deres Træremskiver, det udviklede sig således at Gæbe omkring 1910 startede sin fabrik for Træremskiver og idag fremstilles der årlig 4-5000 Træremskiver i alle mulige konstruktioner. De fremstilles udelukkende af Dansk træ, der forebejdes på eget savværk.. Salget sker dels direkte til forhandler, dels til fabrikker landet over.

 

Notat:
fra Vejle Amts folkeblad:
Torsdag aften døde Fabrikant Frederich Peter Gæbe, Nordaas i Vejle, på Rigshospitalet i København 67 år gl. Gæbes helbred havde det sidste årstid været mindre godt og han blev i slutningen af juli måned indlagt på Vejle Amts og bys sygehus hvorfra han senere blev udskrevet og var hjemme en 14 dags tid. Han måtte dog atter indlægges og den 30 oktober blev Gæbe efter Lægens anortning i ambulance ført til Rigshospitalet hvor han måtte gennemgå en lungeoperation. Operationen var godt overstået, patienten var oppegående og glædede sig til hjemrejsen da en Hjertelammelse torsdag aften pludselig medførte døden. 

 

Andrea Knuddine Gæbe f. Andersen                           Peter Friedrich Gæbe
andrea knudine Gbepeter frederick

 Vejle TrremmefabrikTrremskiver

 

NOTE:
Coney Island er en halvø, tidligere en ø, i det sydligste Queens og Brooklyn, New York, USA, med en strand mod Atlanterhavet. Det eponyme kvarter er et samfund med 60.000 mennesker i den vestlige del af halvøen, med Seagate mod vest, Brighton Beach og Manhattan Beach mod øst, og Gravesend mod nord.

Området var et større tilflugtssted og sted for flere forlystelsesparker, der nåede sit højeste i det tidlige 20. århundrede. Populariteten dalede efter 2. verdenskrig, og området oplevede flere års forfald. I de senere år er området blevet revitaliseret med åbningen af KeySpan Park, hjem for det succesfulde Brooklyn Cyclones Minor League Baseball-hold.

Stedet forbindes måske af mange også med filmen The Warriors fra 1979.
Wikipedia.